SUPERPRZEPIS

Paszteciki z wołowiną

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Paszteciki z wołowiną Więcej zdjęć (5)

Takie paszteciki na pewno zaserwuję na świątecznym stole, obowiązkowo z domowym, czerwonym barszczem.

Składniki:

Paszteciki z wołowiną

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z wołowiną
Wołowinę gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, Po ugotowaniu mięso studzimy, powstałego bulionu nie wylewamy. Cebulę obieramy i szklimy na patelni. Dodajemy ją do mięsa i przekręcamy razem przez maszynkę. Do mięsa dodajemy kilak łyżek bulionu, żeby nie było suche, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem do momentu uzyskania grudek. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże, chwilkę siekamy i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wzdłuż na środek układamy porcję mięsa, przykrywamy ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, odcinamy resztę ciasta i wycinamy małe paszteciki. Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego :)
Paszteciki z wołowiną
Po ugotowaniu mięso studzimy, powstałego bulionu nie wylewamy. Cebulę obieramy i szklimy na patelni.
Paszteciki z wołowiną
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem do momentu uzyskania grudek
Paszteciki z wołowiną
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wzdłuż na środek układamy porcję mięsa
Paszteciki z wołowiną
przykrywamy ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, odcinamy resztę ciasta