peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 191]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Pasztet świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Święta bez takiego pasztetu nie są świętami.

Pasztet świąteczny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet świąteczny

Sposób przygotowania:

Pasztet świąteczny

Wszystkie mięsa (poza wątróbką), seler, por, przypaloną cebulę, listek laurowy oraz ziarna pieprzu wkładamy do dużego garnka, zalewamy 500 ml wody i gotujemy do miękkości.. Następnie dodajemy wątróbkę, pokrojoną bułkę i gotujemy przez kolejne 20 minut. Studzimy, a po wystudzeniu wyjmujemy kości. Ugotowane mięso mielimy dwukrotnie, a następnie doprawiamy jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowane mięso wykładamy do foremek wyłożonych papierem. Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.