PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Pasztet z szynki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy pasztet, w trakcie przygotowania którego nic się nie marnuje, bo wykorzystujemy zarówno mięso, jak i warzywa z gotowania.

Pasztet z szynki z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z szynki z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z szynki z warzywami
Szynkę, schab i słoninę gotujemy z obranymi marchewkami, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Pasztet z szynki z warzywami
Etap 1 Wszystkie składniki najpierw gotujemy.
Pasztet z szynki z warzywami
Etap 2 Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka.
Pasztet z szynki z warzywami
Etap 3 na koniec dodajemy zmieloną wątróbkę.
Pasztet z szynki z warzywami
Etap 4 Pasztet po upieczeniu ma piękny kolor.