SUPERPRZEPIS

Pieczarkowa zupa krem z grzankami

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Pieczarkowa zupa krem z grzankami Więcej zdjęć (5)

To moja pierwsza zupa-krem. Wyrazisty smak, delikatna konsystencja, zagęszczona ryżem zamiast mąki. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity!

Składniki:

Pieczarkowa zupa krem z grzankami

 

  • 7-8 dużych świeżych pieczarek
  • 1 torebka ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 50 g ziołowego serka topionego (1/2 podłużnego opakowania)
  • 1,5 l wody
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 kostka bulion grzybowy
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu (płaska)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta przyprawy curry
  • 100 g śmietany 30% (1/2 małego opakowania Zott)
  • sól
  • domowe grzanki

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa zupa krem z grzankami
Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki. Obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając). Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym. Wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości (około 10 minut). Dodajemy pieczarki z patelni i ugotowany ryż (można zostawić odrobinę do dekoracji). Przyprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz. Gotową zupę miksujemy blenderem na krem. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki i opcjonalnie pozostawionym ryżem. GRZANKI: lekko czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i zioła prowansalskie), rozkładamy na blaszce i podpiekamy 10-15 minut w około 200 stopniach, studzimy.
Pieczarkowa zupa krem z grzankami
Pokrojone pieczarki w przyprawach dusimy, aby odparować wodę
Pieczarkowa zupa krem z grzankami
Dodajemy serek topiony ziołowy i dolewamy 2-3 łyżki wrzątku
Pieczarkowa zupa krem z grzankami
Powinien nam powstać taki gęsty sos pieczarkowy
Pieczarkowa zupa krem z grzankami
Dorzucamy sos pieczarkowy do zupy w garnku i doprawiamy