iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczeń na dziko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczeń która ma udawać dziczyznę i chyba jej się to udaje, można podać na zimno z ostrym chrzanem lub jak wędlinkę do chleba.

Pieczeń na dziko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń na dziko

 

  • 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
  • 30 dag surowego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren jałowca
  • 5 liści laurowych
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

 

  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Pieczeń na dziko
Czosnek przecisnąć przez praskę, następnie utrzeć z solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą korzenną, dodać otartą skórkę i sok z małej cytryny. Mięso umyć i osuszyć, natrzeć przygotowaną pastą z czosnku i odstawić na noc do lodówki. Boczek pokroić w cieniutkie plasterki i owinąć nim przygotowane mięso, ułożyć w formie do pieczenia po wierzchu posypać kolorowym pieprzem i obłożyć liśćmi laurowymi, polać stopionym smalcem i posypać świeżym tymiankiem. Piekarnik nagrzać do180-190 st, wstawić brytfankę i piec około 90 minut po pierwszych 30 minutach kiedy boczek się lekko zarumieni dodać bulion i wino po upieczeniu wyłączyć piekarnik i przykryć pokrywką brytfannę, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Pieczeń na dziko
Zamarynowane mięso owinąć plasterkami boczku.
Pieczeń na dziko
Mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia i upiec.