WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone pierogi z nadzieniem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja ulubiona przekąska. Pieczone pierożki z kruchego ciasta. Tym razem z nadzieniem ze szpinaku, sera owczego i kaszy gryczanej.

Pieczone pierogi z nadzieniem szpinakowym

Składniki:

Pieczone pierogi z nadzieniem szpinakowym

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z nadzieniem szpinakowym

Ciasto

Pieczone pierogi z nadzieniem szpinakowym
Ciasto na pierożki wyrabiamy i odkładamy do zamrażarki.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, żółtka i zimne masło. Solimy i dokładnie wyrabiamy, podsypując mąką w miarę potrzeby. Zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej godzinę do zamrażarki.

Pierogi

Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Oczyszczony szpinak siekamy i podsmażamy z czosnkiem, doprawiając do smaku. Dodajemy kaszę i rozdrobniony kozi ser. Mieszamy i doprawiamy.

Kawałki ciasta rozwałkowujemy, wycinamy koła i nadziewamy. Dokładnie zlepiamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut.