aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Piernik z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Polecam wszystkim ten piernik jest bardzo dobry!

Piernik z wiśniami

Składniki:

Piernik z wiśniami

 

  • Piernik:
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl miodu
  • 6 jaja
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Ciasto z wiśniami:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jabłka
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 słoik wiśni z kompotu
  • Masa czekoladowa:
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 margaryna

Sposób przygotowania:

Piernik z wiśniami
Piernik: Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cukrem, żółtkami, roztopionym miodem i ubitymi w osobnym naczyniu białkami. Pieczemy do 45 minut w 180 stopniach w formie 25/36.Przekrawamy na pół gdy chłodny. Ciasto z wiśniami: Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy jedną szklanką cukru. Odstawiamy na 30 minut, odsączamy w powstałego soku. Dodajemy pokrojone orzechy, osączone wiśnie z kompotu, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz białka ubite z 2 łyżkami cukru. Mieszamy i pieczemy. Masa czekoladowa: Na mleku gotujemy budynie z cukrem. Chłodny budyń łączymy z utartą margaryną i dodajemy czekoladę startą na dużej tarce. Przełożenie: Ciasto-polowa masy- ciasto z wiśniami- masa- ciasto