edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Piernikowy karp

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis na piernik zaczerpnięty z programu „Ewa gotuje”, ale wykonanie moje :)

Piernikowy karp Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernikowy karp

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 20 dag masła 82%
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 15 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Piernikowy karp
Do rondelka wlać wodę, dodać do niej cukier, masło, miód, przyprawę do piernika i kakao. Na wolnym ogniu podgrzewać wszystko do momentu, aż składniki rozpuszczą się i dobrze połączą. Trzeba uważać, żeby masa nie przywarła do dna rondelka. Odstawić do ostudzenia. Orzechy uprażyć przez kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni (następnym razem poeksperymentuję z patelnią). Posiekać. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodać zmiksowaną masę (ja zawsze robię odwrotnie, ale tak było w przepisie) i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsypać uprażone i posiekane orzechy. Wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (wyszła mi jedna forma „ryba” i blaszka wielkości połowy normalnej keksówki). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut . Piernik od razu, oczywiście po ostudzeniu, nadaje się do jedzenia i jest całkiem niezły w smaku. Myślę, że można go wzbogacić suszonymi śliwkami lub rodzynkami oraz polewą czekoladową.
Piernikowy karp
Do rondelka wlać wodę, dodać do niej cukier, masło, miód, przyprawę do piernika i kakao.
Piernikowy karp
Do przestudzonej masy dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piernikowy karp
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.