nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Pierogi ruskie 9

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

moje ulubione, najlepiej smakują odsmażane na patelni z boczkiem i cebulką

Pierogi ruskie 9 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie 9

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie 9
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło roztapiamy w wodzie i powoli dodajemy do ciasta. Całość ugniatamy przez kilka minut aż powstanie gładka masa.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do wrzącej posolonej wody i gotujemy przez 20 minut. Ser rozgniatamy widelcem tak, aby nie było grudek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskęi dodajemy do sera i cebulki. Dodajemy pieprzu, soli i mieszamy (w razie potrzeby doprawiamy). Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy kółka. Na środek kółek nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi ugniatając palcami. Pierogi  wrzucamy do posolonej gotującej się wody i gotujemy 3minuty. Następnie obsmażamy na patelni z boczkiem i cebulką.
Pierogi ruskie 9
Ser dokładnie rozgniatamy widelcem i dodajemy przysmażoną cebulkę
Pierogi ruskie 9
Dodajemy przeciśniete przez praske ziemniaki,sól, pieprz
Pierogi ruskie 9
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy roztopione masło z wodą
Pierogi ruskie 9
Ciasto ugniatamy przez kilka minut aż powstanie gładka masa