Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi szpinakowe z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z gotowanym mięsem są bardzo smaczne. Jest to dobry sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

Pierogi szpinakowe z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi szpinakowe z mięsem

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 kulka szpinaku
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • uniwersalna przyprawa do zup
  • sos sojowy
  • Pozostałe składniki:
  • boczek
  • smalec
  • cebula

 

Sposób przygotowania:

Pierogi szpinakowe z mięsem
Z mąki, jajka rozmrożonego szpinaku, szczypty soli, oleju i wody zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso i razem podsmażyć. Przyprawić do smaku jarzynką, pieprzem i sosem sojowym. Ciasto rozwałkować, szklana wycinać krążki. Na każdy krążek włozyć porcję farszu, złożyć i dokłądnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, okrasić usmażonym boczkiem z cebulką.
Pierogi szpinakowe z mięsem
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto
Pierogi szpinakowe z mięsem
Mielone mięso połączyć z podsmażoną cebulą
Pierogi szpinakowe z mięsem
Ciasto rozwałkować wyciąć krążki ułożyć porcję farszu
Pierogi szpinakowe z mięsem
Złożyć na pół i brzegi bardzo dokładnie zlepić