Strona główna Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Babcia Halinka - Przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pierogi z kapustą i grzybami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

Przygotować farsz: grzyby opłukać, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły...


trudność: łatwe
czas:

Pierogi z kapustą i grzybami - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Pierogi z kapustą i grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować farsz: grzyby opłukać, namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę posiekać, dodać cebule, grzyby z wywarem i dusić ok. 45 min. Odcedzić nadmiar wywaru, ostudzić, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać. Przygotować ciasto: z mąki, jaja, soli i 3 szklanek wody zagnieść miękkie ciasto. Rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3 - 5 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane gorącym olejem ze zrumienioną cebulką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z kapustą i grzybami (strona 1 z 1)  
Gość

Graza
gość

2008-12-18 20:06
Aż 3!!! szklanki wody????
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

szef
gość

2008-12-20 16:38
dobre...........hahahahahah - 3 szklanki wody........
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gospodyni
gość

2008-12-21 11:56
jak dodasz do 2 szklanek mąki trzy szklanki wody to będziesz mieć lejące się ciasto. więc wałek nie będzie potrzebny.
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 16:30
uwielbiam pierogi tylko ja podaje je ze stopioną słoniną,ale teraz spróbuje ze zrumienioną cebulą na pewno też jest pyszne,dzięki;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Marceli
gość

2008-12-21 17:40
witaj sandra, w moim domu zawsze podaje się pierogi polane masłem "zaciągniętym" tartą bułką-pycha (kiedyś nie wypadało w Wigilie polewać słoniną}.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

MK
gość

2008-12-24 15:24
A może łyżki, , a nie szklanki ???
(o mące piszę)
:)
Skomentuj
Oceń:
0
efciam1304

efciam1304
offline

2011-12-12 13:42
Ile wychodzi pierogów z tej ilosci ciasta?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

eLeR
gość

2008-12-17 15:01
Ciekawe jak zagnieść ciasto z 2 szklanek mąki i 3 szklanek wody - chyba na naleśniki!!!
Skomentuj
Oceń:
0
decas

decas
offline

2012-04-29 22:49
eLeR napisał(a):

Ciekawe jak zagnieść ciasto z 2 szklanek mąki i 3 szklanek wody - chyba na naleśniki!!!


Tu Na pewno chodzi o pól-suchą wodę, wtenczas to wyjdą :) Napewno
albo jeżeli tu chodzi o skórkę do chińskich egroll/springroll to wsam raz.

Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Knedle ze  śliwkami i orzechami Placki na kwaszonym mleku Knedle ze śliwkami
Kotlety ryżowo-ziemniaczane Gałki ziemniaczane nadziewane Pancakes z czerwoną porzeczką
Mini pierożki z malinami Racuszki na kwaśnym mleku Pierogi z jagodami polane chrupiącą okrasą
Pierogi z brokułem i kozim serem Pierogi z serem i nektarynką Pierogi z mięsem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane