Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z szynką, pomidorami i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do tego farszu można dodać utartego żółtego sera.

Pierogi z szynką, pomidorami i kukurydzą

Składniki:

Pierogi z szynką, pomidorami i kukurydzą

 

  • 2 szkl mąki
  • 2/3 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag szynki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 pomidory z puszki
  • 1/3 szkl kukurydzy marynowanej
  • 1 łyżeczka przyprawy oregano
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawa maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z szynką, pomidorami i kukurydzą
Z mąki, ciepłej wody, szczypty soli i 1 łyżki oliwy zagnieść ciasto. Przykryć i odłożyć na 1/2 godziny. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie dodać osączone z zalewy pomidory i kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, bułką tartą, pokrojoną w kostkę szynkę, oregano, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.