Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierożki warzywno-grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowe pierożki z warzywami z dodatkiem boczniaków to pomysł na wyśmienite danie. Pierogi podałam z chipsami z wędzonego boczku i usmażoną cebulką.

Pierożki warzywno-grzybowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierożki warzywno-grzybowe

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki tortowej
  • 2/3 szkl wody
  • 1/4 szkl musu z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • Farsz:
  • 30 dag kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 30-40 dag boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • Pozostałe składniki:
  • boczek wędzony
  • cebula
  • opcjonalnie oliwa lub smalec

Sposób przygotowania:

Pierożki warzywno-grzybowe
Ciasto: Gorącą wodę wymieszać z musem z dyni i oliwą. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wsypać odrobinę soli, mieszając stopniowo wlewać wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut. Nadzienie: Umytą kapustę razem z obraną marchewką ugotować na pół miękko w lekko osolonej wodzie, osączyć, ostudzić. Kapustę posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczniaki drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklić cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć. Następnie dodać kapustę i marchew, wymieszać i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, układać na foremce do lepienia pierogów, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze. Podawać okraszone usmażonym boczkiem i cebulką.
Pierożki warzywno-grzybowe
Posiekane boczniaki i cebulę podsmażyć na oliwie.
Pierożki warzywno-grzybowe
Boczniaki połączyć z warzywami i doprawić do smaku.
Pierożki warzywno-grzybowe
Mąkę połączyć z wodą wymieszaną z oliwą i musem z dyni.
Pierożki warzywno-grzybowe
Zagnieść ciasto, rozwałkować, pokroić, nakładać farsz.
Pierożki warzywno-grzybowe
Zlepione pierożki przed gotowaniem ułożyć na posypanej mąką desce.

Tagi:

dania pierogi