Sposób przygotowania:
Barszcz z pierożkami grzybowymi
Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy w tym czasie obieramy warzywa - marchew, pietruszkę kroimy w ćwiartki, pora w całości wkładamy go zagotowanej porcji rosołowej tuż po ściągnięciu szumowiny, dodajemy sól i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy buraki i kroimy w ćwiartki - 1/3 buraków odkładamy a pozostałe dodajemy do gotującego się wywaru wraz z suszonymi grzybkami i gotujemy przez około 30-40 minut, z odłożonej części buraków wyciskamy sok, którym zalewamy barszczyk na sam koniec gotowania, dodajemy sól ,pieprz i czosnek, zagotowujemy i wyłączamy - przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy farsz na pierogi - w osobnych graczkach gotujemy namoczone wcześniej grzyby i kapustę, do grzybów dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wszystko gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, odciskamy wodę i mielimy, łączymy całość i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto na pierogi - do malaksera przekładamy mąkę, dodajemy sól i dość ciepłą wodę - wyrabiamy wszystko do uzyskania sprężystego ciasta, wykładamy je na stolnice, wałkujemy i wycinamy krążki na których układamy grzybowo-kapuściany farsz i zlepiamy. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Gorący barszczyk podajemy z pierożkami.