Sposób przygotowania:
Uszka i pierożki z mieszanką grzybów
Tworzymy farsz: na 3 łyżkach masła podsmażamy drobno posiekane, rozmrożone kurki przez około 5 min. Zagotowujemy około 1 l wody z dodatkiem zawiniętych w gazę ziaren jałowca, ziela angielskiego oraz gałązek rozmarynu. Suszone grzyby wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 0.5 h a następnie, po odsączeniu miksujemy blenderem lub drobniuteńko siekamy. Wodę po grzybkach warto zużyć np., do barszczu. Dodajemy bułkę tarta do masy grzybowej. Cebulkę szklimy na masełku i dodajemy do farszu, odlewając wcześniej tłuszcz.
Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.Z mąki i gorącej wody zagniatamy i wyrabiamy przez około 10 min ciasto, dodając olej i żółtko. Ile wody? Różnie, w zależności od jakości mąki. Ciasto powinno być elastyczne, nie przyklejać się do blatu. Rozwałkowujemy na około 3 mm Wycinamy (ja kieliszkiem lub tnąc w kwadraty 2/2cm) i nakładamy farsz, dokładnie zamykając brzegi Zagotowujemy około 3 l wody z łyżka soli w dużym garnku i gotujemy partiami około 3 min od wypłynięcia, w dużym niezbyt wysokim garnku. Po ugotowaniu, odcedzamy i wykładamy na przelane zimną wodą talerze. Smacznego
Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.Z mąki i gorącej wody zagniatamy i wyrabiamy przez około 10 min ciasto, dodając olej i żółtko. Ile wody? Różnie, w zależności od jakości mąki. Ciasto powinno być elastyczne, nie przyklejać się do blatu. Rozwałkowujemy na około 3 mm Wycinamy (ja kieliszkiem lub tnąc w kwadraty 2/2cm) i nakładamy farsz, dokładnie zamykając brzegi Zagotowujemy około 3 l wody z łyżka soli w dużym garnku i gotujemy partiami około 3 min od wypłynięcia, w dużym niezbyt wysokim garnku. Po ugotowaniu, odcedzamy i wykładamy na przelane zimną wodą talerze. Smacznego