kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Uszka i pierożki z mieszanką grzybów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo grzybowe uszka trochę inaczej, z mieszanki grzybów, pachnące świeżym masełkiem

Uszka i pierożki z mieszanką grzybów

Składniki:

Uszka i pierożki z mieszanką grzybów

 

  • 3/4 kg mąki
  • żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • gorąca woda

 

 

  • Do tego kawałek gazy potrzebny do zawinięcia przypraw.

 

Sposób przygotowania:

Uszka i pierożki z mieszanką grzybów
Tworzymy farsz: na 3 łyżkach masła podsmażamy drobno posiekane, rozmrożone kurki przez około 5 min. Zagotowujemy około 1 l wody z dodatkiem zawiniętych w gazę ziaren jałowca, ziela angielskiego oraz gałązek rozmarynu. Suszone grzyby wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 0.5 h a następnie, po odsączeniu miksujemy blenderem lub drobniuteńko siekamy. Wodę po grzybkach warto zużyć np., do barszczu. Dodajemy bułkę tarta do masy grzybowej. Cebulkę szklimy na masełku i dodajemy do farszu, odlewając wcześniej tłuszcz.



Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.Z mąki i gorącej wody zagniatamy i wyrabiamy przez około 10 min ciasto, dodając olej i żółtko. Ile wody? Różnie, w zależności od jakości mąki. Ciasto powinno być elastyczne, nie przyklejać się do blatu. Rozwałkowujemy na około 3 mm Wycinamy (ja kieliszkiem lub tnąc w kwadraty 2/2cm) i nakładamy farsz, dokładnie zamykając brzegi Zagotowujemy około 3 l wody z łyżka soli w dużym garnku i gotujemy partiami około 3 min od wypłynięcia, w dużym niezbyt wysokim garnku. Po ugotowaniu, odcedzamy i wykładamy na przelane zimną wodą talerze. Smacznego