thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pierożki zapiekane w sosie pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smakowite pierożki tortellini zapiekane w sosie pomidorowo-pieczarkowo-śmietanowym z ziołami,serem i grzaneczkami...

Pierożki zapiekane w sosie pieczarkowym

Składniki:

Pierożki zapiekane w sosie pieczarkowym

 

  • 250 g tortellini z grzybami
  • 1 duży słoik sosu pieczarkowego Łowicz
  • 15 dag dobrej szynki w kawałku
  • 15 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sol, pieprz, chili
  • zioła prowansalskie, oregano, tymianek
  • grzanki czosnkowe lub ziołowe
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierożki zapiekane w sosie pieczarkowym
Pierożki ugotować wg czasu podanego na opakowaniu w osolonej wodzie. Na oleju podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z plasterkami pieczarek. Wlać sos, doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Dolałam odrobinę gorącej wody. Dodać pokrojoną w kosteczki szynkę (najlepiej ogonówka lub polędwica sopocka). Zdjąć z ognia, wymieszać ze śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do sosu dodać pierożki i wymieszać. Umieścić w żaroodpornych miseczkach, posypać startym serem i drobnymi, złocistymi grzaneczkami. Zapiekać 15-20 minut, tak aby ser się ładnie rozpuścił. Miseczki podawać na talerzach lub desce bo są gorące !!! Bardzo lubię to danie, ponieważ cały czas jest gorące i dłużej można delektować się smakiem:)