pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

pierś z sałatką pod chrupiącym makaronem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

co koza dla królika przygotowała:)

pierś z sałatką pod chrupiącym makaronem

Składniki:

pierś z sałatką pod chrupiącym makaronem

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 sałata rzymska
  • 1 granat
  • 1 mini gołka zakopiańska
  • 50 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz, kmin rzymski, kolendra- ziarna, curry, chili, imbir

 

Sposób przygotowania:

pierś z sałatką pod chrupiącym makaronem
• z 1 łyżki jogurtu, soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczki miodu, zrobić marynatę, • kmin i kolendrę uprażyć na suchej patelni, rozgnieść (np. w moździerzu), • dodać do marynaty z pozostałymi przyprawami, wymieszać, • marynatą zalać kurczaka i włożyć na 30 minut do lodówki, • po tym czasie filety obsmażyć na patelni grillowej, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego 180 stopni celcjusza na 15 minut, • sałatę porwać na kawałki, włożyć do miski, dodać do niej ziarna granatu i starty na tarce o grubych oczkach ser, wymieszać, • z 1 łyżki jogurtu, 1 łyżeczki miody, soku z 1/2 limonki, 1 łyżeczki sosu sojowego, soli i pierzu zrobić dressing do sałatki, polać ją i delikatnie wymieszać, • makaron ryżowy usmażyć na chrupko na głębokim oleju (musi być bardzo gorący, można sprawdzić jedną nitką makaronu czy już można go wrzucić- musi natychmiast robić się grubszy-wystarczy chwilka w oleju) • na talerzu ułożyć pokrojoną pierś kurczaka, obok porcje sałatki, na niej ułożyć trochę makaronu