mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pikantne muffiny z oliwkami i fetą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pikantne muffiny z oliwkami, suszonymi pomidorami i kawałeczkami słonej fety, aromatyczne i bardzo smaczne :)

Pikantne muffiny z oliwkami i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne muffiny z oliwkami i fetą

 

  • 275 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (gdyż feta jest mocno słona)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 125 ml mleka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 150 g sera feta
  • 160 g oliwek (zielone, czarne)

Sposób przygotowania:

Pikantne muffiny z oliwkami i fetą
Odkładam dwanaście oliwek do dekoracji, a pozostałe kroję na cztery części. W jednym naczyniu mieszam wszystkie składniki suche, a w drugim naczyniu mieszam składniki mokre. Do mokrych składników dodaję ser feta pokrojony w małą kostkę i pokrojone oliwki, mieszam dokładnie. Łączę razem zawartość obydwu misek za pomocą łyżki. Formę do muffinek wykładam papierowymi papilotkami. Do papilotek nakładam ciasto, na wierzchu każdej muffinki kładę całą oliwkę. Wstawiam blachę do nagrzanego do temp. 190*C piekarnika i piekę 20 minut.
Pikantne muffiny z oliwkami i fetą
W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre
Pikantne muffiny z oliwkami i fetą
Ser feta kroję w małą kostkę, część oliwek zostawiam w całości a resztę kroję
Pikantne muffiny z oliwkami i fetą
Suche składniki mieszam z mokrymi za pomocą łyżki
Pikantne muffiny z oliwkami i fetą
Do papilotek nakładam ciasto i kładę na wierzchu oliwki