aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Placek łasiczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne różno- smakowe ciasto. Polecam gorąco na każdą porę i większą okazję. Do kawki idealne jest :)

Placek łasiczka

Składniki:

Placek łasiczka

 

  • Ciasto jasne:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto miodowe:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 7 dag margaryny
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru
  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śnieżka:
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Placek łasiczka
Ciasto jasne i ciasto z kakao robimy tak samo tylko jasne jest bez kakao: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Ciasto miodowe: Z mąki, margaryny, jajka, cukru, miodu i sody zagniatamy ciasto. Wykładamy na formę i pieczemy do35 minut w 180 stopniach. Śnieżka: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę wiśniową rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą galaretkę do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy do rozpadnięcia się jabłek a następnie dodajemy galaretkę w proszku i cukier- mieszamy. Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- masa jabłkowa- ciasto jasne- śnieżka- ciasto z kakao