Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Placek z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry makowiec, piekę go na Wielkanoc.

Placek z makiem

Składniki:

Placek z makiem

 

Sposób przygotowania:

Placek z makiem
Przygotowanie ciasta: ucieramy cukier z margaryną , stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i ubić pianę z białek.
Masa:maka sparzyć i zemleć 3 razy w maszynce. Roztopić margarynę, wbić 2 jajka, 2 łyżki miodu, mąkę dodać trochę olejku, rodzynki, orzechy drobno pokrojone i cukier.
Utrzeć masę makową.
ciasto podzielić na 2 części, a do środka włożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Tagi:

ciasto mak placek