A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Pleśniak Ani

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

smaczne ciasto dla całej rodziny :-)))

Pleśniak Ani

Składniki:

Pleśniak Ani

 

  • Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miękkiej margaryny
  • ok. 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach śmietankowy
  • Dodatki:
  • 2 szklanki drylowanych wiśni ze słoika(najlepiej własnej roboty)
  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Piana:
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak Ani
Ze składników na ciasto bierzemy 3 żółtka i miksujemy z cukrem,dodajemy śmietanę,zapach i tłuszcz,mieszamy.Suche składniki łączymy ze sobą,a następnie z mokrymi składnikami,jeśli ciasto jest za luźne podsypujemy mąką.Porcję ciasta wielkości pięści dziecka odrywamy od całości i lekko spłaszczamy,odkładamy do lodówki.Resztą ciasta wykładamy formę i zapiekamy w temp. 200*,przez 20 minut.Osączamy wiśnie na sicie,jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki jarzynowej,mieszamy z cukrem i cynamonem.Owoce wykładamy na ciasto,a na owoce ubitą pianę z białek i cukru.Pieczemy w 180*,do lekkiego zrumienienia pianki.Pozostałe ciasto trzemy na tarce,lub skubiemy i pokrywamy nim wierzch ciasta,pieczemy przez jakieś 10 minut w tej samej temperaturze.Pozostawiamy do ostygnięcia.Smacznego.