piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Podwójna zapiekanka z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna zapiekanka z mięsem i sosem

Podwójna zapiekanka z mięsem

Składniki:

Podwójna zapiekanka z mięsem

 

  • 200g makaronu
  • 100g ryżu
  • 30dag mięsa z indyka
  • 20 dag sera żółtego
  • 20ml sosu koperkowego
  • 3 rzodkiewki czerwone
  • 2 pomidory
  • 2 papryki zielone
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Podwójna zapiekanka z mięsem
Do garnka wlać wodę osolić jak się zagotuję wrzucić makaron , gotować aż będzie średnio miękki . Do drugiego garnka wlać wodę , osolić i wsypać ryz , gotować na średnio miękko .W tym czasie mięso umyć , pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż się zrumieni. Ser potrzeć na tarce , papryki , pomidory i rzodkiewki umyć , z papryk wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę , pomidory pokroić w cienkie plasterki ,rzodkiewki również w plasterki .Do naczynia żaroodpornego wrzucić ugotowany makaron , wsypać na niego ugotowany ryż , posypać pomidorami , rzodkiewką , papryką , usmażonym mięsem oraz serem . Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 20 minut . Po tym czasie wyjąc i polać sosem .