thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Polędwiczka w krewetkowym kostiumie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Co powstanie gdy polędwiczka wieprzowa ubierze skorupkę z ciasta i udaje krewetkę?

Polędwiczka w krewetkowym kostiumie

Składniki:

Polędwiczka w krewetkowym kostiumie

 

  • MIĘSO:
  • polędwiczka wieprzowa 450-500g
  • marynata z przepisu sojowo- imbirowa( link w opisie)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • CIASTO:
  • 400g mąki
  • 2 jaja
  • 120g stopionego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 12 łyżek ciepłej, przegotowanej wody
  • 12 dag suszonych drożdży( ok1,5 opakowania)
  • 1 duże żółtko+ 1 łyżeczka barszczyku w proszku- do wysmarowania
  • DO PODANIA I OZDOBY::
  • warzywa: sałata, czerwona papryka, szczypiorek
  • czarne oliwki
  • listki tymianku
  • ORAZ:
  • papier do pieczenia, folia aluminiowa, wykałaczki
  • Podawać z sosem z trzech grzybów( link do przepisu w opisie)

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w krewetkowym kostiumie
Polędwiczkę wieprzową opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować na minimum 2 godz( lub na noc) w marynacie sojowo- imbirowej z tego przepisu:

https://gotujmy.pl/sos-z-trzech-grzybow-i-marynata-sojowa,przepisy,75358.html

Marynata potem przyda się do sosu grzybowego, z którym podałam mięsko.



Wyrobić ciasto:

Mąkę przesiać na sitku do dużej miski, dodać sól, drożdże w proszku, jaja- przemieszać drewniana łyżką. Dodać stopione masło, wymieszać. Do powstałej "kruszonki" dodać wodę. Wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać ciasto przez kilkanaście minut.

W dłoniach uformować podłużny kształt( jak zielony ogórek czy cukinia). Rozwałkować ciasto na grubość 0,5- 0,7cm. Przy brzegach na całej długości trochę cieniej. Ciasto ma być dłuższe niż nasza polędwiczka, ponieważ trzeba uformować jeszcze ogon i główkę:)

Na środek położyć dobrze osuszoną!!! z marynaty polędwiczkę, zwinąć ściśle w ciasto, jak roladę, odciąć niepotrzebne kawalki ciasta, zlepić brzegi dokładnie, można zwilżyć w tym celu palce wodą.Polędwiczkę w cieście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na kształt krewetki,  zlepionym miejscem do dołu. Uformować spiczastą głowę i ogonek, ponacinać go i ponacinać pancerzyk.

Na główce zrobić szpikulcem miejsce na oczy i na "wąsiki". Wysmarować wierzch żółtkiem z dodatkiem barszczyku - nada ładnego rumieńca.



Piekłam 30 minut w temp. 200 stopni do ładnego zarumienienia ciasta i kolejne 25-30 w temp. 170 stopni ale już pod folią aluminiową- by polędwiczka w środku upiekła się i tym samym by nie przypalić wierzchu.



W efekcie- ciekawe połączenie chrupiącego ciasta krucho- drożdżowego z delikatnym mięsem aromatycznej polędwiczki wieprzowej.



Po wyjęciu z piekarnika ozdobić papryką( ułożyć przy tułowiu jak nóżki)oraz sałatą. Wbić oczy z czarnych oliwek za pomocą wykałaczek oraz wąsiki ze szczypiorku w zaznaczone miejsca..

Kroić ostrożnie na plastry, ostrym nożem( z ząbkami). Podawać z sosem grzybowym.



Wersja prostsza- ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim, lub ciastem na kulebiak.