dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Potrawka po arabsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciekawe danie z ryże, chrupiącymi warzywami, brzoskwinią i mięsem mielonym. Doprawione cynamonem i kminkiem.

Potrawka po arabsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka po arabsku

 

Sposób przygotowania:

Potrawka po arabsku
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Mięso mielone przesmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i kminkiem. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym. Cebulę siekamy, marchewki kroimy w plasterki, cukinie w kostkę a brzoskwinie w małe cząsteczki. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa wrzucamy warzywa i smażymy ok 5 minut. Następnie dodajemy brzoskwinie i smażymy ok 2 minuty. Do warzyw wlewamy bulion i gotujemy do odparowania płynu. Następnie dodajemy ryż i mięso. Dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Smacznego!
Potrawka po arabsku
Mięso mielone przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Potrawka po arabsku
Warzywa okładnie oczyszczamy i kroimy w małe kawałki.
Potrawka po arabsku
Warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Potrawka po arabsku
Wlewamy bulion i gotujemy do odparowania płynu.