zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Potrawka z królikiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Potrawkę podałam z ziemniakami z wody , słodycz potrawki przełamuje kwaśny dodatek - ogórek kiszony.

Potrawka z królikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potrawka z królikiem

 

  • królik , u mnie przodek około 600 g
  • łyżka suszonej włoszczyzny
  • łyżeczka zielonego pieprzu
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól czosnkowa
  • Ponadto:
  • masło klarowane
  • 3 szalotki
  • 1 papryka czerwona
  • 5-6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • Łyżka czubrycy
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka posiekanego tymianku i oregano
  • sos sojowy grzybowy
  • łyżeczka suszonych i zmielonych grzybów
  • 2 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • pełna łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Potrawka z królikiem
Mięso myję i dzielę na kawałki, zalewam wodą ( 500 ml) dodaję przyprawy i wstawiam do gotowania. Po ugotowaniu odcedzam, bulion zostawiam, mięso obieram z kości . W szerokim rondlu rozpuszczam masło klarowane, podsmażam na nim krążki szalotki, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę ,odsączaną kukurydzę i mięso. Dodaję zioła i przyprawy, mieszam , chwilkę duszę po czym zalewam bulionem , jeśli bulionu jest mało dodaję wody. Całość gotuje jakieś 15 minut, na małym „ogniu”. Papryka jest miękka ale chrupiąca. Na koniec zagęszczam skrobia wymieszaną w odrobinie wody i 2 łyżkach śmietany.
Potrawka z królikiem
Mięso myję i dzielę na kawałki, zalewam wodą ( 50 ml) dodaję przyprawy i wstawiam do gotowania.
Potrawka z królikiem
Po ugotowaniu odcedzam, bulion zostawiam, mięso obieram z kości .
Potrawka z królikiem
W szerokim rondlu rozpuszczam masło klarowane, podsmażam na nim krążki szalotki, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę ,odsączaną kukurydzę i mięso
Potrawka z królikiem
Całość gotuje jakieś 15 minut, na małym „ogniu”. Papryka jest miękka ale chrupiąca.