Tarta to wypiek składający się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które występuje na słodko lub wytrawnie. To typowa potrawa kuchni francuskiej. Do słodkich farszów najczęściej dodaje się owoce, krem, czekoladę lub karmel. Wytrawne nadzienie to mięso, różnego rodzaju sery i warzywa. Świetnym pomysłem jest też tarta z grzybami leśnymi. Aby przyrządzić tartę, należy wylepić dno i brzegi formy kruchym ciastem oraz dodać upieczone nadzienie. Foremki są rozmaitych kształtów, metalowe z wyciąganym dnem, silikonowe oraz z metalową obręczą. Zależnie od rodzaju nadzienia, tartę podaje się jako przekąskę, przystawkę lub obiad.

Grzybowa tarta – idealny pomysł na spotkania ze znajomymi

Dobra i smaczna tarta grzybowa polega na dodaniu różnych gatunków grzybów. Doskonale sprawdzą się kurki, podgrzybki, prawdziwki, opieńki, maślaki i rydze. Wystarczy zagnieść ciasto, podać osuszone i podsmażone grzyby, dodać zalewę i wstawić do piekarnika. Nadzienie dobrze jest urozmaicić czosnkiem, pietruszką i cebulą, a ciasto świetnie komponuje się z żółtym serem cheddar. Ze względu na dużą zawartość grzybów, tarta ma wysoką zawartość białka. Szczególnie tarta z borowikami (które mają dwa razy więcej białka niż wołowina) jest wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Tarta z grzybami najlepiej smakuje na początku jesieni, kiedy grzyby są najdojrzalsze. Jest to świetny pomysł na obiad lub pożywną przekąskę czy poczęstunek dla gości. Danie ma aromatyczny zapach i wyborny, grzybowy smak.
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem na kruchym spodzie jest wyśmienitą przekąską nie tylko dla wegetarian. Wygląda bardzo efektownie, a przy tym ma dużo witamin. Najlepiej komponuje się z białymi serami: ricottą, fetą, mozzarellą i mascarpone oraz ziołami. Smak nadzienia szpinakowego do tarty podkreśla czosnek. Poza tym danie można urozmaicić pomidorami koktajlowymi lub suszonymi i wędzonym łososiem. Istnieją też niewegetariańskie warianty tarty ze szpinakiem – z dodatkiem kurczaka, boczku i mięsa mielonego.

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami smakuje równie dobrze na ciepło jak na zimno – można ją przygotować na kolację, a kawałek zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przygotowuje się ją z dobrze schłodzonego ciasta kruchego, którym wykłada się okrągłą formę z karbowanym brzegiem. Ciasto można piec razem z nadzieniem lub oddzielnie. Do masy prócz pieczarek, startego sera żółtego, jajek (lub śmietany), warto dodać karmelizowaną cebulkę, a gotową tartę z pieczarkami posypać świeżym szczypiorkiem.

Tarta z mięsem mielonym

Tarta z mięsem mielonym

Tarta z mięsem mielonym à la bolognese to pożywne danie, które stanowi alternatywę dla lazanii. Można je zrobić na cieście drożdżowym lub francuskim, pieczonym oddzielnie albo razem z nadzieniem. Do farszu z mięsa mielonego pasują różne warzywa – nie tylko cebula, czosnek i pomidory, ale także marchewka, papryka, pieczarki, a nawet oliwki. Tarta z mięsem mielonym i warzywami świetnie smakuje zapieczona zarówno z serem żółtym, jak i z mozzarellą.

Tarta na słono

Tarta na słono

Tarta na słono cieszy się taką samą popularnością jak jej słodka wersja. Danie to można zrobić z mięsem, warzywami oraz rybą. Mięsne tarty na słono zawierają najczęściej szynkę, mięso mielone, boczek, kurczaka, kiełbasę chorizo lub wątróbkę. Wśród dodatków rybnych królują łosoś i tuńczyk. Natomiast warzywa, które najlepiej sprawdzają się jako składniki tarty na słono to: brokuły, grzyby, pieczarki, pomidory, groszek oraz szpinak. Warto też pamiętać o ziołach, które nadają daniu wspaniały aromat.

Tarta serowa

Tarta serowa

Tarta serowa przygotowywana jest na słono (z warzywami i mięsem) lub na słodko (z brzoskwiniami). Bardzo popularna jest tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami, którą można serwować jako główne danie obiadowe, kolację lub podać na przyjęciu. Słodkie wypieki idealnie pasują do popołudniowej herbatki. Znane są: tarta serowa z truskawkami oraz z serem camembert, żurawiną i migdałami. Deser może zastąpić także tradycyjny sernik.

Tarta z kurkami

Tarta z kurkami

Tarta z kurkami to pyszny wariant popularnego dania kuchni francuskiej. Świeże kurki zalane masą serowo-śmietanową i zapieczone w chrupiącej formie z ciasta nadają się na przekąskę, śniadanie czy dietetyczną kolację. W tarcie z kurkami nie powinno zabraknąć aromatycznych ziół – oregano, tymianku ani rozmarynu. W roli posypki sprawdzają się różne rodzaje sera – od mozzarelli po parmezan. Natomiast nadzienie – by ograniczyć kalorie – zamiast śmietaną można doprawić jogurtem naturalnym.

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami może być przygotowana z warzyw sezonowych lub mrożonych. Ciasto piecze się na bazie mąki, soli i masła. Zamiast białej mąki, można użyć razowej lub zrobić tartę z warzywami na cieście francuskim. Do dania przygotowuje się również sos z dodatkiem jajek, oleju i żółtego sera. Bardzo popularne są tarty ze szpinakiem, szparagami lub brokułami. Znana jest również tarta z warzywami i kurczakiem, z serem feta oraz z jajkami.

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego

Tarta z ciasta francuskiego na słodko lub słono to idealny pomysł na przekąskę. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją zrobić z różnych składników. Na tarcie wegetariańskiej świetnie sprawdzają się szpinak, brokuły, cukinia i pomidorki koktajlowe, w wersji mięsnej – kurczak i mięso mielone, a w słodkiej – owoce. Ciasto francuskie tworzy chrupiący spód, a składniki przykrywa roztopiony ser żółty. Porcje okrągłej tarty z ciasta francuskiego wyglądają jak kawałki pizzy.

Polecane przepisy do kategorii Tarta z grzybami