jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryba, kasza i pieczone warzywa to moja propozycja na pyszny, zdrowy i kolorowy obiadek. Gorąco polecam takie połączenie smaków i kolorów.

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami

PRZYGOTOWANIE KASZY:

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami
Kaszę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz łączymy z pietruszką

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną odstawiamy pod przykryciem, by doszła, po czym delikatnie studzimy.

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy. Do zrumienionej dodajemy kaszę.

Całość chwilkę razem podgrzewamy. W trakcie podgrzewania kaszę doprawiamy do smaku oraz dodajemy do niej natkę pietruszki.

FRYTKI:

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami
Pokrojoną dynię i buraczki doprawiamy do smaku

Buraczki obieramy i kroimy w słupki (frytki). Pokrojone przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami (sól, pieprz, tymianek, majeranek). )

Tak samo postępujemy z dynią.

ETAP 3

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami
na blaszkę wykładamy przygotowane warzywa

Przygotowane warzywa wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Warzywa wkładamy do piekarnika na około 5 minut, 180°C.

Między czasie przygotowujemy ryby.

RYBY:

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami
Kaszą napełniamy przygotowane ryby

Umyte i osuszone ryby oprószamy solą i pieprzem i nacieramy olejem. Środki ryb wypełniamy przygotowaną kaszą.

Na wierzchu ryb wykonujemy nacięcia, w których umieszczamy plasterki czosnku i igiełki rozmarynu.

ETAP 5

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami
Na podpieczone warzywa wykładamy ryby

Tak przygotowane ryby wykładamy na podpieczone warzywa.

Całość ponownie władamy do piekarnika. Ryby pieczemy do miękkości około 25-30 minut w 180°C.
Gotowe danie wyjmujemy, oprószamy natką pietruszki i podajemy.