Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ptysie z sosem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ptysie w nowej wersji....:)

Ptysie z sosem jagodowym

Składniki:

Ptysie z sosem jagodowym

 

  • Ciasto:
  • 120 g margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 200 ml wody
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Kostka masła
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki borówek amerykańskich
  • Sos:
  • 1 szklanka jagód
  • 3-4 łyżki cukru zelujacego

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z sosem jagodowym
Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż powstanie gęsta kula. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Dobrze wymieszać i na blasze nakładać łyżką okragłe plamy ciasta. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne ptysie przeciąc na pół.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć. Masę delikatnie wymieszać z borówkami tak, aby ich nie rozgnieść.
Ptysie przełożyć masą.
Jagody rozgotowac na wolnym ogniu. Wsypac cukier i chwilę pogotować. Zimnym sosem polac ptysie.