zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Risotto pełne jesieni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Risotto pełne smaków jesieni czyli z dynią, kurkami, suszonymi pomidorami, papryką i innymi dodatkami.

Risotto pełne jesieni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto pełne jesieni

 

  • 150 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 200 g blanszowanych kurek
  • 100 g dyni
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 połówek suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 800 ml bulionu ( drobiowy )
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • sól czosnkowa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto pełne jesieni
W szerokim rondlu roztopić masło. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić do rondla i zeszklić, potem wsypać ryż i smażyć aż ryż się także zeszkli. Wlać wino i dusić aż się wchłonie w ryż. Potem porcjami wlewać bulion i gotować do momentu aż ryż zabierze nadmiar bulionu. W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. W miarę potrzeby wlewać bulion. Dodać kurki, dynię i natkę i dalej dusić do miękkości wszystkich składników i dodać przyprawy. Gdy risotto jest gotowe w miarę potrzeby doprawić. Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań. Podawać gorące.
Risotto pełne jesieni
Etap 1 podsmażyć cebulę z ryżem w rondlu.
Risotto pełne jesieni
Etap 2 potem dodać paprykę i pomidory suszone
Risotto pełne jesieni
Etap 3 następnie dodać kurki dynię i natkę
Risotto pełne jesieni
Etap 4 risotto dusic do miękkości składników