mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Risotto z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Owoce morza w pysznej oprawie

Risotto z owocami morza

Składniki:

Risotto z owocami morza

 

  • 250g ugotowanych krewetek lub krążków z kałamarnicy
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 L rosołu drobiowego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 100g sera żółtego np.parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z owocami morza
Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać czosnek i smażyć przez 1 minutę, mieszając. Dodać ryż, dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień. Smażyć około 3minut często mieszając aż ziarenka będę przejrzyste. Wlać rosół, zagotować. Gotować około 15 minut mieszając od czasu do czasu,aż ryż będzie o kremowej konsystencji. Dodać owoce morze, oregano, dobrze wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć patelnię, dodać ser żółty, mieszać wszystko aż ser się roztopi. Od razu podawać.