szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Rolada z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rolada z mięsa mielonego to pomsł na pyszny obiad.

Rolada z mięsa mielonego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada z mięsa mielonego

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa mielonego
Połowę cebuli zwykłej i czerwonej kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z jajkiem, pokrojoną cebulą i jajkiem tak jak na kotlety. Do zagęszczania dodajemy bułkę tartą, tyle ile to potrzebne, ja dodałam jakies 3 łyzki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Połówkę cebuli kroimy na kawałki i kiełbasę wzdłóż na 4 części. Na początku płata mięsnego układamy plasterki sera, ogórki, kawałki cebuli i kiełbasy i zwijamy do środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy do ziemniaków, ryżu czy makaronu.
Rolada z mięsa mielonego
Kiełbasę i cebulkę kroimy na kawałki, ser żółty na plasterki.
Rolada z mięsa mielonego
Na przygotowane mięso nakłądamy z jednej strony przygotowane ogórki, cebule, kiełbaske i ser.
Rolada z mięsa mielonego
A tak wygląda upieczona rolada w całości.