Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Roladki cielęce z szałwią

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Plastry cielęciny dokładnie umyć i osuszyć. Lekko posolić. Na każdym plastrze mięsa

Roladki cielęce z szałwią

Składniki:

Roladki cielęce z szałwią

 

  • 4 cienkie kotlety cielące
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag marynowanych pomidorów
  • 8 listków szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki cielęce z szałwią
Plastry cielęciny dokładnie umyć i osuszyć. Lekko posolić. Na każdym plastrze mięsa rozłożyć po plasterku szynki wędzonej, zrolować. Na roladkach położyć listki szałwii i przymocować je wykałaczkami. W rondlu rozgrzać oliwę. Smażyć na niej roladki przez ok. 12 minut, wielokrotnie obracając. Oprószyć pieprzem. Pomidory wyjąć z zalewy, osaczyć i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory, cebulę i czosnek dodać do mięsa 5 minut przed końcem smażenia. Wlać zalewę z pomidorów i krótko podgrzewać. Roladki wyłożyć na półmisek. Polać sosem.