dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Rozeta z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozeta z wiśniami............

Rozeta z wiśniami

Składniki:

Rozeta z wiśniami

 

 

  • Nadzienie:
  • 50 dag mrożonych wiśni bez pestek
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło i mąka do formy
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Rozeta z wiśniami
Do miseczki przesiej mąkę. Zrób zagłębienie. Wkrusz drożdże. Wlej letnie mleko, lekko przemieszaj. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj jajka, cukier i skórkę cytrynową. Wyrabiaj ciasto. Pod koniec dolej stopione masło. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wiśnie rozmroź, dobrze osącz na sitku. Wymieszaj z cynamonem i cukrem. Tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posyp wiśniami. Placek zwiń. Roladę potnij na ok. 4 centymetrowe plasterki Ustaw je pionowo w przygotowanej tortownicy. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C.