zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Ruskie z wiejskim serkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pierogi ruskie, tym razem twaróg zastąpiłam serkiem wiejskim.

Ruskie z wiejskim serkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie z wiejskim serkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ruskie z wiejskim serkiem
Najpierw przygotowuję farsz.



Ziemniaki, mogą być z dnia poprzedniego, gniotę je tłuczkiem , serki odsączam ze śmietanki, i dodaję do ziemniaków. Cebule obieram, kroję w drobną kosteczkę i przesmażam na złoto na oleju. Dodaję do miski z serkami i ziemniaki , wsypuję przyprawy i mieszam razem.



Odstawiam i zabieram się za ciasto.



Mąkę pszenną i skrobię przesiewam do większej miski. Mleko i wodę odmierzam do garnuszka i lekko podgrzewam, ma być ciepłe nie gorące, następnie wlewam 2 łyżki oleju, mieszam . Całość dodaję do mąki , dosypuję troszkę soli . Zagniatam gładkie ciasto, wałkuję i wykrawam koła, wielkość dowolna. Na środek każdego wykładam farsz, i sklejam pierogi.



Gotuję od razu ( od wypłynięcia około 7 minut, zależy od wielkości, moje miały 14 cm średnicy)



Podaję z przesmażoną cebulką, obficie posypane świeżo zmielonym kolorowym piperzem.

Można także polać stopionym boczkiem ( skwarkami)
Ruskie z wiejskim serkiem
Najpierw przygotowuję farsz. Ziemniaki, mogą być z dnia poprzedniego, gniotę je tłuczkiem , serki odsączam ze śmietanki, i dodaję do ziemniaków.
Ruskie z wiejskim serkiem
Mąkę pszenną i skrobię przesiewam do większej miski. Mleko i wodę odmierzam do garnuszka i lekko podgrzewam, ma być ciepłe nie gorące, następnie wlewam 2 łyżki oleju
Ruskie z wiejskim serkiem
Zagniatam gładkie ciasto, wałkuję i wykrawam koła, wielkość dowolna. Na środek każdego wykładam farsz, i sklejam pierogi.
Ruskie z wiejskim serkiem
Podaję z przesmażoną cebulką, można także polać stopionym boczkiem ( skwarkami)