marta0512

marta0512

Kucharz
[Przepisów: 13]

Ryż z sosem pomidorowo-mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny ryż z sosem, który można jeść także jako leczo (bez ryżu)

Ryż z sosem pomidorowo-mięsnym

Składniki:

Ryż z sosem pomidorowo-mięsnym

 

  • 5 średnich pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 4 laski kiełbasy (np. zwyczajnej)
  • 30 dag boczku gotowanego
  • 4 łyżki oleju
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe bulion drobiowy
  • pieprz, papryka chilli w proszku
  • szkladnka wody
  • 2-3 woreczki ryżu

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem pomidorowo-mięsnym
Do garnka wlać olej i podgrzać, na dno wrzucić pokrojoną w nieduże paski paprykę, następnie pomidory pokrojone w kostkę, cebulę w piórka, kiełbasę w półkoła oraz boczek w kostkę. Po kilku minutach gotowania pod przykrywką, wrzucić kostki rosołowe, zalać szklanką wody, przyprawić pieprzem i niewielką ilością papryczki chilli. Całość gotować około 40 minut (sprawdzać co jakiś czas, czy papryka jest miękka).W osobnym garnku ugotować ryż w osolonej wodzie.Podawać ryż polany sosem. Ewentualnie w miseczkach jako leczo bez ryżu, lecz z chlebem.

Tagi:

ryż kielbasa