zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne danie z tak zwanych jednogarnkowych. Tym razem danie z piekarnika, bardzo takie lubimy, malo pracy a jakie dobre.

Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami
Skrzydełka umyć, osuszyć i pociąć na kawałki w zgięciach. Te najcieńsze odłożyć ( można wykorzystać na wywar ). Doprawić je solą, pierzem i papryką i odstawić na 30 minut. Ryż wsypac do miski, dodać startą na grubych oczkach cukinię, posiekany szpinak, mieszankę chińską i kurki. Dodać sól i pieprz i wymieszać. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, na ryż rozłożyć skrzydełka. Wszystko zalać wodą wymieszaną z kucharkiem, który poprawi smak. Blachę wstawićd o piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Jeśli jest jeszcze widoczny płyn czas pieczenia wydłużyć o kilka minut.
Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami
Etap 1 Przygotwać ryż z wazrywami i skrzydełka
Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami
Etap 2 Potem dodać reszte warzyw i kurki
Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami
Etap 3 Wymieszany i doprawiony ryż wyłożyc do blaszki
Ryż zapiekany z warzywami, kurkami i skrzydełkami
Etap 4 Potem ułożyć skrzydełka i zalać wodą