Sernik Dalmatyńczyk

PaniTereska

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1
Sernik Dalmatyńczyk
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Wesoły i przepyszny serniczek w ciapki.


trudność: średne
czas:

Sernik Dalmatyńczyk - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 1 jajko
  • Masa makowa:
  • 150 g maku
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masa twarogowa:
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 150 g stopionej margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
  • 1 Budyń o smaku waniliowym Dr. Oetkera

Sernik Dalmatyńczyk - PRZYGOTOWANIE:

Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę, odłożyć na pół godziny do lodówki. Blachę 40 x 25 cm natłuścić, oprószyć mąką. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze i podpiec 8-10 minut. Piekarnik gazowy: temp. 200º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 200º C (powinien być podgrzany) Mak zalać wodą, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie odsączyć na sicie i zmielić. Mleko, miód, aromat migdałowy, cukier razem zagotować, wsypać bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zmielonego twarogu dodać jajka, margarynę, cukier puder, aromat cytrynowy i budyń, składniki wymieszać mikserem na gładką masę, rozłożyć równomiernie na podpieczone ciasto. Na masę serową nakładać łyżką małe nieregularne kleksy z masy makowej. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik Dalmatyńczyk (strona 1 z 1)  
marietta

marietta

2013-11-11 00:22
Do ulubionych,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Cytrynowa babka Ucierane ciasto z makiem Sernik kapitański
Świąteczna babka z orzechami Świąteczna szarlotka z jabłkami  śliwką rodzynkami Orzechowa tarta
Szybki, ciemny piernik z aromatem rumowym śliwkami Ciasto bez mleka i jajek Kostka kokosowa - lamingtony
Sernik z kaszą manną i galaretką z wiśniami Jabłecznik na kruchym cieście Maślane bułeczki z makiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane