Sernik Dalmatyńczyk

PaniTereska - Przepis na: Sernik Dalmatyńczyk offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sernik Dalmatyńczyk
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Wesoły i przepyszny serniczek w ciapki.


trudność: średne
czas:

Sernik Dalmatyńczyk - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 1 jajko
  • Masa makowa:
  • 150 g maku
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masa twarogowa:
  • 750 g zmielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 150 g stopionej margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
  • 1 Budyń o smaku waniliowym Dr. Oetkera

Sernik Dalmatyńczyk - PRZYGOTOWANIE:

Sposób przygotowania: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto na jednolitą masę, odłożyć na pół godziny do lodówki. Blachę 40 x 25 cm natłuścić, oprószyć mąką. Ciasto równomiernie rozłożyć na blasze i podpiec 8-10 minut. Piekarnik gazowy: temp. 200º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 200º C (powinien być podgrzany) Mak zalać wodą, gotować na wolnym ogniu 15 minut, następnie odsączyć na sicie i zmielić. Mleko, miód, aromat migdałowy, cukier razem zagotować, wsypać bułkę tartą, wszystko dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zmielonego twarogu dodać jajka, margarynę, cukier puder, aromat cytrynowy i budyń, składniki wymieszać mikserem na gładką masę, rozłożyć równomiernie na podpieczone ciasto. Na masę serową nakładać łyżką małe nieregularne kleksy z masy makowej. Piec ok. 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik Dalmatyńczyk (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
online

2013-11-11 00:22
Do ulubionych,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik z kajmakiem i karmelkami Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Zwariowany przekładaniec
Kokosowy sernik ryżowy Drożdżowy przeplataniec z bakaliami Dyniowe ciasto z żurawiną i cynamonem
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada
Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane