rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Sernik w kropki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczny i delikatny sernik o kremowej konsystencji. Dodatek zbożowego spodu i mlecznej czekolady tworzą spójną całość.

Sernik w kropki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik w kropki

 

  • Tortownica 24cm:

 

  • 200g herbatników zbożowych
  • 1 szklanka musli z orzechami
  • 125g margaryny
  • 0.5kg sera (użyłam gotowego z wiaderka)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 olejku śmietankowego Dr Oetkera
  • 1 opakowanie Sernixa
  • 50g roztopionego masła
  • 1 szklanka ciasteczek w czekoladzie (Rido z Biedronki)
  • szczypta soli
  • 1 mleczna czekolada
  • 5 łyżek mleka
  • Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki

Sposób przygotowania:

Sernik w kropki
Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera. 
Ser: Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy. Miksujemy. Dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę, olejek i przestudzone roztopione masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy. Dodajemy przesiany przez sitko budyń oraz sernix i wsypujemy ciasteczka w czekoladzie. Wymieszaną masę wykładamy na ciasteczkowy spód. 

Sernik pieczemy w temp 150st C przez ok 85 minut. Polewa: Czekoladę wraz z dodatkiem mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Roztopioną polewamy sernik rozprowadzając po całym wierzchu. Dekorujemy. Smacznego!
Sernik w kropki
Masę serową łączymy z ubitymi białkami