reniakopp

reniakopp

Kucharz
[Przepisów: 10]

Sernik wielkopolski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepis ten jest na małą blaszkę.całość można też polukrować lub użyć polewy czekoladowej.

Sernik wielkopolski.

Składniki:

Sernik wielkopolski.

 

  • składniki ciasta
  • 15dag mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 kopiaste łyżki masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Sernik wielkopolski.
Jajo i cukier utrzeć z częścią mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.Ochłodzone masło posiekane wyrobić z pozostałą mąką,dodać do masy,wymieszać.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy część ciasta zostawić.
przygotowanie masy-
ser przepuścić przez maszynkę,wymieszać z niewielką ilością śmietany na gładką masę,dodawać stopniowo cukier,żółtka,cukier waniliowy,mąkę ziemniaczaną,rodzynki i wyrobić starannie.Następnie wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek.Gotową masę wyłożyć na ciasto.Na warstwie sera ułożyć kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta.Piec w średnio gorącym piekarniku ok 50 minut.Przybrać sernik osączoną konfiturą z wiśni kładąc owoce w kratkach.