jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny sernik uwielbiany przez dzieci z gruszkami

Sernik z gruszkami

Składniki:

Sernik z gruszkami

 

  • 30 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 50 dag sera półtłustego mielonego
  • 90 dag świeżych gruszek
  • 2 torebki kawy cappuccino
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól- szczypta
  • 1 łyżka margaryny - do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Sernik z gruszkami
15 dag masła stopić, wsypać kawę cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać jajko.

Z 10 dag cukru, soli i stopionego masła, zagnieść ciasto.

Uformować kulę i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

Resztę masła i cukru utrzeć.

Stale ucierając dodawać żółtka i zmielony ser. białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Pianę delikatnie połączyć z masą twarogową.

Tortownicę natłuścić.

Na dno zetrzeć 2/3 ciemnego ciasta.

Wyłożyć masę twrogową.

Gruszki umyć, obrać wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na masie.

Resztę ciemnego ciasta zetrzeć na gruszki.

Ciasto piec w temp. 175 stop. C. przez 70 minut.