Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny, mokry serniczek, który znika w mgnieniu oka.

Sernik z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z makiem

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 20 dag masła śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 10 dag rodzynek
  • MASA MAKOWA:
  • 1 duża puszka masy makowej
  • 5 jaj
  • 5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem
Z mąki, 150 g margaryny, śmietany, proszku do pieczenia, 1/4 szklanki cukru, 2 jaj zagnieść ciasto. Rozwałkować je i ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy wyłożyć również boki. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy 5 żółtek, miękką margarynę, aromat. Ucieramy składniki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. Masę przekładamy na ciasto. 5 żółtek miksujemy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser biały mielony i budyń. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i pianę ubitą z białek. Masę mieszamy delikatnie i wykładamy na mak. Ciasto pieczemy przez 55 minut w temperaturze 170 stopni.
Sernik z makiem
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.
Sernik z makiem
Ucieramy składniki ma masę serową- masło, jaja, cukier.
Sernik z makiem
Na kruche ciasto wykładamy przygotowaną masę makową.
Sernik z makiem
Przygotowujemy masę serową łącząc ją z białkami ubitymi na sztywno.