Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Sernik z musem dyniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Na deser polecamy sernik z musem dyniowym doprawiony cynamonem

Sernik z musem dyniowym

Składniki:

Sernik z musem dyniowym

 

  • 1/2 kg ser biały twarogowy mielony,
  • 1 szkl dynia mus,
  • 150 gr cukier puder,
  • 4 szt jaja surowe,
  • 1 łyżeczka cynamom Prymat,
  • 3 krople olejek cytrynowy,
  • kakao do posypania,
  • 1,5 szklanki mąka krupczatka,
  • 125 gr margaryna,
  • 1 szt żółtko jaja,
  • 1 szt cukier wanilinowy,
  • 1 łyżka śmietana 18-procentowa,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sernik z musem dyniowym
Z mąki, margaryny, żółtka,cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i łyżki śmietany zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę a potem upiec( 180 stopni, ok 35 minut).Jaja ubić z cukrem pudrem na puch. Dynię ugotować na parze i zmiksować na mus. Wymieszać razem ser, mus dyniowy i masę jajeczną mikserem( krótko). Doprawić cynamonem i olejkiem cytrynowym. Wylać na kruche ciasto i piec w kąpieli wodnej około 1,5 godziny. W pierwszej fazie pieczenia dobrze jest przykryć blaszkę folia aluminiową...na ostatnie pół godziny można ją zdjąć. Przed podaniem sernik dobrze wystudzić. Oprószyć z góry kakaem.