Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sernik to popularne ciasto ale zawsze smaczne. Z dodatkiem oleju jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty.

Sernik z suszonymi morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z suszonymi morelami

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • Masa serowa:
  • 120 sera twarogowego
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 25 dag cukru
  • 5 dag suszonych moreli
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 dag rodzynek
  • aromat pomarańczowy
  • aromat cytrynowy
  • 5 dag czekolady deserowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z suszonymi morelami
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Następnie wlać żółtka, spirytus i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a resztę zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Masa serowa: Ser zmiksować z mlekiem. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Ubite jak na biszkopt jajka połączyć z serem, dodać olej, budynie, aromat, skórkę pomarańczową, pokrojone morele i rodzynki, wymieszać. Ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika. Sernik włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Upieczony zimny sernik polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 
Sernik z suszonymi morelami
Z mąki masła i pozostałych składników zagnieść ciasto
Sernik z suszonymi morelami
Sertwarogowy włożyć do malaksera zmiksować z mlekiem
Sernik z suszonymi morelami
Ubite jak na biszkopt jajka połączyć z serem i bakaliami
Sernik z suszonymi morelami
Na masę serową zetrzeć ciasto z zamrażalnika