Śląski murzin

Masy « poprzedni | następny »
krzyssiu_o1995 - Przepis na: Śląski murzin offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 348
Śląski murzin
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

bardzo dobre polecam wszystkimŚląski murzin


trudność: średne
czas:

Śląski murzin - SKŁADNIKI:

  • nadzienie:
  • kawałki rozmaitych wędlin (szynka, kiełbasa, )
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko

Śląski murzin - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżka cukru, dociąć 2 łyżki mąki i trochę ciepłego rnieka- zostawić do podrośmęcia.

żółtka posolić i utrzeć do białości z łyżką cukru Do miski przesiać mąkę wiać podrośnięte drożdże (naczynie przepłukać reszta mleka i to też wlać do mąki), dodać utarte żółtka i wyrabiać aż ukażą się pęcherzyki, a ciasto zacznie odstawać od ręki. Wtedy wiać stopniowo ciepłe roztopione masło ; ponownie dobrze- wyrobić. Drzykryć ściereczką i zostawić do oodrośnięcia w ciepłym miejscu Kiedy ciasto trochę podrośnie, wyłożyć na stoinicę i rozwałkować na grubość 1-I V:: cm.

Na środku rozwałkowanego ciasta ulozyć kawałki wędlin. Owinąć ostrożnie ciastem, formując wielki podłużny pieróg, pasujący do rynienki w której będzie zapiekany. Uważać, żeby ciasto się nie podziurawiło. Ułożyć w wysmarowanej masiem i obsypanej mąką farrme. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Podziurawić wideicem, aby ciasto mogło w piecu swobodnie „oddychać". Piec 30 minut w temperaturze 200°C Po upieczeniu, gdy juz ostygnie, pokroić w grube piastry.

Podawać z chrzanem, ćwikłą ub z innymi sosami do mię:,


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląski murzin  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Duuuży Michałek Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast
Ciasto z czerwonymi porzeczkami Kostka agrestowa Trzy bit po mojemu.
Sernik truskawkowy Ciasto z masą brzoskwiniową Ciasto z manną na miodowym spodzie
Ciasto tortowe Kawuś Tęczowy przekładaniec Ciasto "Migdałowiec"

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane