Śląski murzin

Masy « poprzedni | następny »
krzyssiu_o1995 - Przepis na: Śląski murzin offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 348
Śląski murzin
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

bardzo dobre polecam wszystkimŚląski murzin


trudność: średne
czas:

Śląski murzin - SKŁADNIKI:

  • nadzienie:
  • kawałki rozmaitych wędlin (szynka, kiełbasa, )
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko

Śląski murzin - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżka cukru, dociąć 2 łyżki mąki i trochę ciepłego rnieka- zostawić do podrośmęcia.

żółtka posolić i utrzeć do białości z łyżką cukru Do miski przesiać mąkę wiać podrośnięte drożdże (naczynie przepłukać reszta mleka i to też wlać do mąki), dodać utarte żółtka i wyrabiać aż ukażą się pęcherzyki, a ciasto zacznie odstawać od ręki. Wtedy wiać stopniowo ciepłe roztopione masło ; ponownie dobrze- wyrobić. Drzykryć ściereczką i zostawić do oodrośnięcia w ciepłym miejscu Kiedy ciasto trochę podrośnie, wyłożyć na stoinicę i rozwałkować na grubość 1-I V:: cm.

Na środku rozwałkowanego ciasta ulozyć kawałki wędlin. Owinąć ostrożnie ciastem, formując wielki podłużny pieróg, pasujący do rynienki w której będzie zapiekany. Uważać, żeby ciasto się nie podziurawiło. Ułożyć w wysmarowanej masiem i obsypanej mąką farrme. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Podziurawić wideicem, aby ciasto mogło w piecu swobodnie „oddychać". Piec 30 minut w temperaturze 200°C Po upieczeniu, gdy juz ostygnie, pokroić w grube piastry.

Podawać z chrzanem, ćwikłą ub z innymi sosami do mię:,


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląski murzin  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Krem czekoladowy Rolada z wafla kakaowo-kokosowa Królewicz nad królewiczem
Duuuży Michałek Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast
Ciasto z czerwonymi porzeczkami Kostka agrestowa Trzy bit po mojemu.
Sernik truskawkowy Ciasto z masą brzoskwiniową Ciasto z manną na miodowym spodzie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane