Śląski murzin

Masy « poprzedni | następny »
krzyssiu_o1995 - Przepis na: Śląski murzin offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 348
Śląski murzin
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

bardzo dobre polecam wszystkimŚląski murzin


trudność: średne
czas:

Śląski murzin - SKŁADNIKI:

  • ciasto:
  • 500 g mąki
  • ok. I5O ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • nadzienie:
  • kawałki rozmaitych wędlin (szynka, kiełbasa, )
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko

Śląski murzin - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżka cukru, dociąć 2 łyżki mąki i trochę ciepłego rnieka- zostawić do podrośmęcia.

żółtka posolić i utrzeć do białości z łyżką cukru Do miski przesiać mąkę wiać podrośnięte drożdże (naczynie przepłukać reszta mleka i to też wlać do mąki), dodać utarte żółtka i wyrabiać aż ukażą się pęcherzyki, a ciasto zacznie odstawać od ręki. Wtedy wiać stopniowo ciepłe roztopione masło ; ponownie dobrze- wyrobić. Drzykryć ściereczką i zostawić do oodrośnięcia w ciepłym miejscu Kiedy ciasto trochę podrośnie, wyłożyć na stoinicę i rozwałkować na grubość 1-I V:: cm.

Na środku rozwałkowanego ciasta ulozyć kawałki wędlin. Owinąć ostrożnie ciastem, formując wielki podłużny pieróg, pasujący do rynienki w której będzie zapiekany. Uważać, żeby ciasto się nie podziurawiło. Ułożyć w wysmarowanej masiem i obsypanej mąką farrme. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Podziurawić wideicem, aby ciasto mogło w piecu swobodnie „oddychać". Piec 30 minut w temperaturze 200°C Po upieczeniu, gdy juz ostygnie, pokroić w grube piastry.

Podawać z chrzanem, ćwikłą ub z innymi sosami do mię:,


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląski murzin  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Masy
Podwójna rolada z białej fasoli Krem budyniowy do ciast Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Kostka agrestowa Trzy bit po mojemu. Sernik truskawkowy
Ciasto z masą brzoskwiniową Ciasto z manną na miodowym spodzie Ciasto tortowe Kawuś
Tęczowy przekładaniec Ciasto "Migdałowiec" Egzotyczne niebo

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane