paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Słone rogaliki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne rogaliki, mięciutkie idealne na śniadanie. Robione na gotowanych ziemniakach dzięki czemu długo zachowują świeżość.

Słone rogaliki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Słone rogaliki

 

 

  • dodatkowo

 

 

Sposób przygotowania:

Słone rogaliki
Z drożdży dwóch łyżek mąki, szczyty soli oraz cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić, mleko lekko podgrzać. Mleko i ziemniaki zmiksować na jednolitą masę. Do mąki wsypać łyżeczkę płaską soli, wbić jajko, dodać drożdże, zmiksowane mleko z ziemniakami i wymieszać.

Wlać masło i wyrobić ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty. Zwijać od dłuższego brzegu do krótszego. Rogaliki pozostawić aby podrosły następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posolić (można użyć soli morskiej). Piecz około 20-25 minut w temp. 170 stopni.
Słone rogaliki
Z drożdży dwóch łyżek mąki, szczyty soli oraz cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Słone rogaliki
Wlać ciepłe masło i wyrobić ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło.