Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Szarlotka walentynkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym spodzie, który dostałam od koleżanki Kasi i lekko zmodyfikowałam :)

Szarlotka walentynkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka walentynkowa

 

  • Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 250g margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Jajko+ żółtko
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20g cukru waniliowego
  • Dodatki:
  • 2kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 20g żelfixu
  • Cukier- do smaku
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka walentynkowa
Jabłka- ja wybieram słodkie, żeby dodać mniej cukru- obieramy i trzemy na grubej buraczanej tarce. Przekładamy na patelnię i dusimy, dodajemy cynamon i cukier do smaku i dusimy przez pół godziny. Jak jabłka troszkę ostygną, dodajemy też żelfix i dokładnie mieszamy. Miękką margarynę kroimy w kostkę, mieszamy z mąką, jajkiem i żółtkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zaczynamy zagniatać ciasto dłońmi, powinno wyjść bardzo gładkie i jednolite. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 21/33 cm, przycinamy papier do pieczenia tak, żeby do niej pasował i na rozłożonym papierze wałkujemy 2/3 ciasta- dzięki rozwałkowaniu ciasta od razu na papierze, będzie je łatwiej przenieść do blaszki. Po przeniesieniu do formy, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kwadrans. Resztę ciasta wałkujemy i wycinamy foremkami do ciastek serduszka. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a na jabłkach układamy powycinane serduszka. Blachę znowu wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka walentynkowa
Starte jabłka podsmażamy na patelni dodajemy cynamon i cukier
Szarlotka walentynkowa
Ciasto na spód wałkujemy od razu na papierze do pieczenia