rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Szpinakowe szarpańce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne kotleciki z dodatkiem kurczaka, pieczarek i szpinaku urozmaicą Twój obiad. Aromatyczne i chrupiące.

Szpinakowe szarpańce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe szarpańce

 

  • Na 10 kotlecików:

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szpinakowe szarpańce
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.  
Szpinakowe szarpańce
Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe
Szpinakowe szarpańce
Do ciasta dodajemy szpinak oraz pieczarki
Szpinakowe szarpańce
Na końcu dodajemy kurczaka, doprawiamy do smaku i mieszamy
Szpinakowe szarpańce
Smażymy na oleju na rumiany kolor, podajemy na ciepło