aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Tajska zupa curry z fasolką szparagową i pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostra i orzeźwiając zupa z delikatnym smakiem kokosa i zielonego curry. Dodatek pęczaku sprawia, że jest sycąca.

Tajska zupa curry z fasolką szparagową i pęczakiem

Składniki:

Tajska zupa curry z fasolką szparagową i pęczakiem

 

  • 1x Fasolka szparagowa zielona Hortex 2 podudzia z kurczaka bez kości

  • 1 litr bulionu drobiowego

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 liście limonki kaffir

  • 1 łodyga trawy cytrynowej

  • 1 średnia cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 4 łyżki pęczaku
  • sok z połowy limonki

Sposób przygotowania:

Tajska zupa curry z fasolką szparagową i pęczakiem
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy liście limonki faffir i zmiażdżoną trawę cytrynową, po 2-3 minutach dodajemy mięso z kurczaka, obsmażamy, aż stanie się lekko brązowe, zalewamy bulionem, dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Dodajemy zieloną pastę curry i pęczak, gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i sokiem z limonki. Podajemy z bagietką.