kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarta wiśniowa z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tarta wypełniona po brzegi aromatycznymi wiśniami, przygotowana na pełnoziarnistym, kokosowym spodzie i zwieńczona bitą śmietaną. Pyszny i niskokaloryczny letni deser.

Tarta wiśniowa z kokosem

Składniki:

Tarta wiśniowa z kokosem

 

  • spód:
  • szklanka maki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki maki żytniej razowej typ 2000
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 130 g masła
  • żółtko jajka

 

  • masa wiśniowa:
  • 1kg wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

 

  • 100ml śmietany kremówki
  • czubata łyżka cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

Tarta wiśniowa z kokosem
Maki, wiórki kokosowe, masło i żółtko zagnieść na jednolita masę, owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Nakłuwać spód widelcem. Piec 35 minut w 180 stopniach C. Wiśnie zalać wodą oraz dodać cukier. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie wymieszać. Zdjęć z ognia i wylać na przygotowany spód. Schłodzić w lodówce przez minimum 1-1,5h. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i startą skórką cytrynową.