sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort w kształcie serca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny tort w kształcie serca przygotowałam na 5-te urodziny syna. W tym roku nie chciał samochodu czy samolotu tylko serduszko.

Tort w kształcie serca Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort w kształcie serca

 

  • Biszkopt waniliowy
  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

  • Biszkopt zebra
  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

  • Krem budyniowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2-3 łyżki cukru

 

  • Krem śmietanowy
  • 1 opakowanie Śnieżki
  • 200 ml mleka
  • 1 śmietan fix

 

  • Masa maślana
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

 

  • Nasączenie
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml wody

 

  • Dodatkowo
  • masa cukrowa
  • barwniki
  • powidła z moreli
  • dżem wiśniowy
  • forma w kształcie serca

 

Sposób przygotowania:

Tort w kształcie serca
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i wanilię oraz stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Wlewamy ciasto do formy w kształcie serca. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Analogicznie przygotowujemy ciasto na biszkopt zebra. Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao. Wlewamy do formy na przemian, po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy. Oba biszkopty kroimy na dwie części. Cytrynę obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sitko. Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Kiedy wystygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Do połowy dodajemy kakao. Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem i śmietan fixem. Na desce układamy waniliowy biszkopt, nasączamy, smarujemy dżemem i nakładamy jasną masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem zebrą, nasączamy, smarujemy dżemem i kakaową masą. Nakładamy drugi biszkopt zebrę, nasączamy, smarujemy powidłami i bitą śmietaną. Nakładamy ostatni jasny biszkopt i nasączamy. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z pudrem i sokiem z cytryny. Dokładnie smarujemy tort. Wkładamy do lodówki na godzinę. Masę cukrową łączymy z wybranymi składnikami i dekorujemy.
Tort w kształcie serca
Oba biszkopty kroimy na dwie części, najlepiej na drugi dzień.
Tort w kształcie serca
Przed dekorowaniem masą cukrową tort należy włożyć do lodówki na godzinę.
Tort w kształcie serca
tak wygląda tort w kształcie serca w przekroju.